Campagnelogo

Persbericht: ‘Jong & geletterd’ - Website Week van de Geletterdheid gaat online

   24/06/2015

De 5de editie van de Week van de Geletterdheid staat in het teken van jongeren en jongvolwassenen. Vandaag wordt de website van de campagne gelanceerd. Op www.weekvandegeletterdheid.be vinden scholen, culturele centra, verenigingen, openbare diensten, besturen en vele anderen informatie, tools en tips om activiteiten rond het thema te organiseren.
Vlaams Minister Crevits opent de Week van de Geletterdheid plechtig op 8 september, niet toevallig de Internationale dag van de Geletterdheid, een initiatief van UNESCO.

Eén op tien is onvoldoende geletterd
In Vlaanderen stroomt één op tien jongeren onvoldoende geletterd het secundair onderwijs uit. Dat leerden we uit het grootschalige internationale onderzoek PIAAC in 2013.
Geletterd zijn, dat is informatie verwerven, verwerken en gericht gebruiken. Bijvoorbeeld een jongere is voldoende geletterd als hij een instructie of een handleiding kan begrijpen en volgen, online kan bankieren, en foutloos een mail naar een openbare instelling kan schrijven.
Voor één op tien jongeren is dat dus een probleem. Een job vinden, een diploma halen, en vol zelfvertrouwen op eigen benen staan, dat is een hele opgave als je moeite hebt met taal, cijfers, ICT en multimedia.

En dan nu het goede nieuws
De Week van de Geletterdheid sensibiliseert niet alleen over het probleem van laaggeletterdheid bij jongeren, het reikt ook oplossingen aan. Zo is het nooit te laat om te leren (lees op de website wat en waar). Jongeren kunnen ook overal de kans krijgen om sterke geletterdheidsvaardigheden te ontwikkelen: op school, op het werk, thuis, in de bibliotheek, in een sportclub, in een vereniging … (professionelen en ouders: lees op de website hoe je dit kan ondersteunen).
Op de infographic lezen we dat Vlaamse jongeren beter scoren op taalvaardigheden dan Nederlandse jongeren, en dat ze hoger scoren op cijfermatige vaardigheden dan Franstalige en Engelse jongeren. Of zoals een leerkracht citeert in de fiche voor leerkrachten: "Je hoeft geen spectaculaire kunstgreepjes toe te passen om lessen meer geletterd te maken. Geletterdheid schuilt in kleine dingen. Kleine dingen die een les aantrekkelijk maken, zowel voor de leerkracht als voor leerlingen".

Doe mee!
De campagne zichtbaar maken, kan via een affiche, banner in je mail of op je site, en door te delen via de sociale media. Je kan ook meedoen aan de publieksactiviteit. Daarbij moet je 13 reuze letters in 3D puzzelen tot twee woorden. Die letters verschijnen vanaf midden augustus op openbare plaatsen, van Genk tot Oostende. Als je een leerkracht bent of met jongeren werkt, kan je een groepsactiviteit opzetten rond het thema geletterdheid. Check daarvoor de website.

---
Einde persbericht
---

Meer info:
De Week van de geletterdheid 2015 is een samenwerking van verschillende partners: de departementen Onderwijs en Vorming, Werk en Sociale economie, Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Provincie Oost-Vlaanderen, Federatie Centra voor Basiseducatie, Centrum voor Taal en Onderwijs, Linc, Wablieft, Vocvo, Expoo (Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning) en Steunpunt Jeugdhulp.
 
www.weekvandegeletterdheid.be
facebookpagina
Tweet mee via #jongengeletterd!