Sabam wil geld voor voorleesuurtje in bibliotheek

   13/03/2012

Bibliotheken vrezen de auteursrechtenmaatschappij Sabam. Die vindt dat zij moeten betalen voor het voorleesuurtje. Enkele bibliotheken hebben al een telefoontje gekregen. Sabam is formeel: ook wie voorleest, kan de rekening krijgen.

Al een paar jaar lang organiseert de bibliotheek van Dilbeek twee keer per maand een voorleesmoment. "We hebben daar vrijwilligers voor gezocht omdat er geen budgettaire ruimte is voor dit soort activiteiten", legt Alexandra Vervaecke van de bibliotheek uit.

"Er komen elke keer een tiental kinderen. Een tijd geleden werden we plots gecontacteerd door Sabam met de mededeling dat we moesten betalen. Ik heb het uitgerekend: voor ons zou dat komen op een 250 euro per jaar. Dat is best veel voor een extra activiteit met vrijwilligers."

De rechten 'ontduiken' door louter oude verhalen voor te lezen die rechtenvrij zijn, is niet simpel. "Zelfs de sprookjes van Grimm staan op de lijst van werken waarvoor je moet betalen", zegt Vervaecke. "Dat komt omdat enkel de oorspronkelijke versie rechtenvrij is. Bovendien is het geen doen om enkel oude teksten voor te lezen."

Vervaecke heeft ondertussen de aangifte gedaan voor de Dilbeekse bibliotheek.

"Een paar honderd euro klinkt misschien niet veel, maar voor een kleine bibliotheek is het best veel geld en werkt het niet leesbevorderend", zegt An Valkenborgh van vzw LINC. De vzw helpt voorleespunten opzetten in bibliotheken. Heel wat Vlaamse bibliotheken lassen tegenwoordig momenten in waarbij kinderen uit de gemeenten kunnen komen luisteren naar een verhaaltje. Vaak is dat op woensdagmiddag, al zijn er net deze week - het is Jeugdboekenweek - meer initiatieven. "Sinds het bericht uit Dilbeek hebben we even rond gehoord en blijkbaar zijn er nog bibliotheken die gecontacteerd zijn of al een bijdrage betalen", zegt Valkenborgh.

Bij Sabam kunnen ze niet ontkennen dat ook het wekelijkse of maandelijkse voorleesmoment in de bibliotheek betaald moet worden.

"De lijst met tarieven staat op onze website", zegt woordvoerder Jérôme Van Win. "Maar dit is zeker geen campagne waarbij we systematisch brieven naar bibliotheken sturen. Wij hebben een dienst die zich bezighoudt met het opsporen van evenementen waarvoor rechten moeten worden betaald. Het kan zijn dat ze een affiche hebben gezien en dus contact hebben opgenomen. Voor bibliotheken is er geen uitzondering in de wet. Het zijn publieke plaatsen en dus moet er betaald worden voor een voorleessessie."

Scholen behoren overigens wel tot de uitzonderingen: de voorleesoma's en -opa's daar mogen blijven lezen zonder dat ze een financiële boete moeten vrezen.