04/02/2016 - Wereldkankerdag

   04/02/2016

Over kinderen en kanker…
Vandaag is het wereldkankerdag. Bij LINC vzw proberen we op deze dag extra stil te staan bij de psychische impact van kanker op kinderen en jongeren. Wat als mama, broer, opa, tante,… plots ernstig ziek wordt? Wat als ze zélf plots kanker krijgen? Wij selecteerden op Pluizer alvast enkele boeken die je misschien wel verder kunnen helpen.

Noot vooraf: Boekjes over ziek zijn en/of algemene rouwverwerking zijn er genoeg. In deze oplijsting kijken we specifiek naar boeken die in het teken van kanker staan. Toch niet helemaal gevonden wat je zoekt? Kijk dan op http://www.pluizer.be/ voor meer…

 

Voor de wat jongere kinderen (5+) zijn er niet zoveel boekjes beschikbaar. Toen Nathalie Slosse geconfronteerd werd met kanker vond ze dan ook geen geschikt boek om haar zoontje duidelijk te maken wat die vreselijke ziekte met een mens doet. Na haar ziekte schreef ze ‘Grote Boom is Ziek’ om dit gemis op de boekenmarkt te vullen. Samen met illustrator Rocio del Moral vertelt ze over Grote Boom en Snuiter: Grote Boom is ziek en zijn vriendje Snuiter, een kleine egel, wil hem helpen. Maar van het medicijn dat de dokter geeft, lijkt Grote Boom alleen maar zieker te worden.
Voor kindjes die zelf ziek worden is er ‘De dokter en het leger van Davy’ van Edward Van de Vendel. Davy is erg ziek. De dokter komt en die zegt dat er een serieuze oorlog binnen in hem woedt. De vijand is al flink opgeschoten en het leger moet versterkt worden. Gelukkig bieden al die pillen en drankjes genoeg extra munitie… Tekeningen door Pieter van Eenoge.

 

Voor kinderen die al net iets ouder zijn (8+) is er Tamara Bos’ ‘Papa, hoor je me?’. Polles papa krijgt kanker. Net als hij weer bijna beter lijkt, hervalt hij. Wanneer papa zijn Strategospel tegen kanker verliest, komen er heel wat vragen en gevoelens naar boven. Illustrator van dienst is Annemarie van Haeringen.
Voor diezelfde leeftijdscategorie is er ook ‘Voetballen in de hemel’. Anke Kranendonk vertelt ons het verhaal van Kiet en Oom Levy. Die werkt in Brazilië maar komt binnenkort met vakantie naar huis! Kiet kijkt uit naar hoe ze samen kunnen gaan voetballen. Maar plots verandert alles. Oom Levy krijgt te horen dat hij kanker heeft. Hij krijgt wel medicatie, maar… hij wordt er zieker van. Kiet maakt het ziekteproces intens mee, tot op het einde.
Ook ‘Duizend Kraanvogels’ richt zich op dezelfde leeftijdsgroep. Het vertelt het waargebeurde verhaal van Sadako, een meisje van twaalf dat tien jaar na Hiroshima leukemie krijgt. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Sadako’s kat. Die ziet eerst hoe de zwarte wolk over hem en zijn baasje neerdaalt en daarna hoe Sadako steeds zieker wordt maar de moed niet opgeeft. In Japan is er immers een legende die vertelt dat als je duizend papieren kraanvogels vouwt, je een wens mag doen. Dus begint Sadako te vouwen… Een kunst die de lezer, mede dankzij de tekeningen van Judith Loske, ook zelf kan leren.
Een ander verhaal over kinderkanker is ‘Zeemist’ van Mariëlle van Sauers met tekeningen van Tineke Lemmens. Het gaat over een jong meisje met een schelp in haar hoofd. Een schelp die steeds maar groter wordt… Hoe meer de schelp groeit, hoe meer het meisje in een mistige, poëtische wereld gaat leven. Weg van alle angst, boosheid en verdriet…

 

Wanneer we de sprong naar de middelbare school (12+ en 14+) maken, komen we eerst ‘Naar de top’ tegen. Dit verhaal van Dan Gemeinhart met tekeningen van Nina Goffi, vertelt het verhaal van Mark, een terminale kankerpatiënt van twaalf. Mark heeft nog één droom: Mount Rainier beklimmen. Dat beloofde hij immers aan zijn inmiddels overleden grootvader. Helemaal alleen trekt hij er op uit voor deze zware onderneming. Wars van alle risico’s en gevaren.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Marks eigen perspectief en dat van Jessie, een vriendin van Mark die gevangen zit tussen haar loyaliteit, haar ongerustheid en – vooral – haar verdriet.
In Jordan Sonnenblicks ‘Drums, girls and dangerous pie‘ uit de reeks ‘Made in the USA’, wordt het leven van de dertienjarige Steven plots compleet overhoop gehaald. Jeffrey, zijn broertje van vijf, blijkt leukemie te hebben. Terwijl mama en Jeffrey in het ziekenhuis zitten, klampen papa en Steven zich thuis wanhopig vast aan de normaliteit. Steven sluit zich op in zijn muziek en probeert op school vooral te verstoppen wat er aan de hand is.
In ‘Als flamingo’s op het schoolplein staan’, geschreven door Wendy Wunter, worstelt de terminale Cam met haar omgeving. Terwijl haar moeder en zusje nog hopen op een wonder, is Cam cynisch en gelaten. Op zoek naar een wonder, trekt het gezin naar het mystieke dorp Promise. Onderweg werkt Cam samen met een vriendin die ook terminale kanker heeft, haar ‘bucket list’ af. Maar dan stelt Promise Cams eeuwige relativeren en rationaliseren op de proef. Een verhaal over het leven blijven leven, aanvaarding en omgaan met de mensen om je heen.
Jesse Andrews schreeft met haar ‘Ik + Earl + de stervende Rachel’ het verhaal van Greg, een zeventienjarige jongen die zo onopvallend mogelijk door het leven probeert te gaan. Wanneer zijn klasgenote, Rachel, kanker krijgt, wordt die onzichtbaarheid aan diggelen geslagen. Onder dwang van zijn moeder, bezoekt Greg Rachel. Aanvankelijk tegen zijn zin, maar dan wordt Rachel alsmaar zieker. Samen met zijn vriend Earl besluit Greg een afscheidsfilm te maken…

 

Als uitsmijter gooien we er ook het boek ‘Een weeffout in onze sterren’ (‘A Fault In Our Stars’) tegenaan. Dit verfilmde boek van bekend YouTuber, internetdocent en schrijver John Green werd naar het Nederlands vertaald door Nan Lenders. Het boek vertelt het verhaal van de zestienjarige Hazel, die longkanker heeft. Op de bijeenkomsten van de praatgroep waar haar moeder haar naar toe stuurt, komt ze Isaac en Augustus tegen. Isaac wordt door oogkanker langzaam blind. Augustus verloor na een lange strijd tegen botkanker zijn been. Samen met Augustus probeert Hazelde auteur van hun favoriete boek te bereiken. Dat boek eindigt immers in het midden van een zin zodat ze  nooit te weten kwamen hoe het de hoofdpersonages verging. Samen vertrekken ze naar Amsterdam.