Voorleespunten

Voor de voorleespunten trekken we enthousiaste vrijwilligers aan die op regelmatige basis willen voorlezen aan kinderen in de bibliotheek, het buurthuis of de kleuterklas. Zij zorgen voor momenten van gedeelde spanning en emoties én voor plezier in taal. We streven ernaar om in heel Vlaanderen zoveel mogelijk voorleespunten op te richten. LINC biedt ondersteuning bij het werven en opleiden van vrijwilligers en het ontwikkelen van promotiemateriaal. Via de voorleesnieuwsbrief houden we contact met alle voorleesvrijwilligers.

Voorleespunt - Alfapret
In november 2005 ging ons eerste voorleespunt van start in Leuven onder de naam ‘Alfapret’. Alfapret zet voorlezen in de kijker, stimuleert jonge kinderen om andere verhalen en stemmen te ontdekken en maakt de bibliotheek tot een plek waar iets te beleven valt. Ook in het buurthuis Sint-Maartensdal en diverse kleuterscholen laten voorleesvrijwilligers kinderen met een soms beperkte leescultuur proeven van boeken en lezen.
www.kinderbibleuven.be

Voorleespunt - Laakdal
‘Hoor, er leest iemand voor …’ Onder dit motto laten kinderen zich in de bibliotheek van Laakdal wekelijks verrassen door vrijwillige voorlezers. Het logo met twee ijsberen is als muurschildering te bewonderen in het voorleeshoekje. Dat kan door een rood fluwelen gordijn omgetoverd worden tot een heus voorleestheater. Gezelligheid troef, want ook de ijsbeerknuffel luistert mee!
www.laakdal.be

Voorleespunten Leesfoor - Leeslekker
Dankzij de projecten Leesfoor en Leeslekker is het aantal voorleespunten sterk toegenomen. Leesfoor werd in 2007-2008 gerealiseerd in de Brusselse Rand in samenwerking met het Streekgericht Bibliotheekbeleid Vlaams-Brabant. In het najaar van 2011 werd het opgestart in dertien bibliotheken in de regio van Leuven. Het project Leeslekker werd in 2008 opgericht in samenwerking met de Antwerpse bibliotheken.

Voorleespunt - Leesfeest
In 2010 ging Leesfeest van start. Tijdens de schooluren lezen vrijwilligers in Antwerpse scholen voor aan kleine groepjes kinderen uit de tweede kleuterklas. De voorleesboeken sluiten aan bij de thema’s die in de klas aan bod komen en zijn op maat van de kleuters. Niet te moeilijk, maar wel uitdagend! Zo verwerven kinderen op een speelse manier taal.

Voorleespunten Vogelzang - Heuvelheem
Ondertussen, anno 2013, hebben we onze voorleeswerking uitgebreid naar ‘voorlezen aan ouderen’ met twee succesvolle voorleespunten: Vogelzang en Heuvelheem (en twee studiedagen ‘Voorlezen aan ouderen’ i.s.m. Stichting Lezen.) Immers, ook ouderen worden graag voorgelezen. Een voorleesmoment vormt voor hen een fijne activiteit die stof biedt tot gesprek en het verleden even dichterbij brengt.