VOORLEESPOST

Bang mannetje met de kamishibai

ma, 16/03/2015

Met de kamishibai en de vertelplaten las ik vandaag Bang Mannetje voor in de kleuterschool van Sint-Jan. De tekst is van Mathilde Stein en de illustraties zijn van Mies van Hout.

‘Een poppenkast!’ riepen de kinderen toen ze de kamishibai zagen staan. Ik begon dus met wat uitleg over het ontstaan en het gebruik van het theatertje en legde uit waarom het de vreemde naam kamishibai draagt. Dan schoof ik het rode gordijntje weg en vertelde ik dat het verhaal over een heel bang mannetje gaat.

Het kereltje uit het verhaal neemt het kranige besluit hulp te zoeken om van zijn angst af te geraken. Hij slaat de Gouden Gids open, maakt een afspraak met een Toverboom en gaat op weg naar het Wilde Woeste Woud vol wilde woeste wezens (alliteratie troef!). De Toverboom heeft hem verteld dat hij niet bang moet zijn, want dat de enge wezens hem niets zullen doen.

Met die zekerheid trotseert Bang Mannetje de draak, de reuzenspin, de toverkol, de skeletten en alle akelige ervaringen en geluiden tot hij voor de Toverboom staat. Daar vertelt hij de boom dat hij graag een Minder Bang Mannetje wil zijn. ‘Dat is dan bij deze gebeurd,’ zegt de boom. ‘Je bent nu zelfs een Best Wel Dapper Mannetje!’ Met die boodschap stuurt hij het kereltje naar huis. ‘Bang Mannetje’ is in de wolken en eenmaal thuis doet hij precies wat hij vroeger nooit durfde: zichzelf zijn, voor zichzelf opkomen en zich niet laten intimideren.

De kinderen luisterden geboeid en genoten van de grote platen die ze allemaal een tijdje konden bekijken. Ze gaven commentaar en een paar keer kwamen ze dichtbij de prent om een of ander detail te bestuderen. Daarna gingen ze weer zitten en kon ik doorgaan met de rest van het verhaal.

Voor het tweede groepje liet ik nu en dan een moeilijk adjectief weg of gebruikte ik een woord dat ze beter begrepen. Pas toen ik de tekening met het skelet toonde, wisten ze wat een skelet was. Sommige kinderen met taalachterstand hebben de juiste attitude: ze slorpen de nieuwe woorden op en herhalen ze een paar keer. Andere kinderen dromen weg en beginnen te prutsen. Vandaag had ik zelfs een verliefd koppeltje tussen mijn luisteraars. De lente hangt in de lucht.

Bang Mannetje is een schitterend verhaal met de sublieme boodschap dat je waarvoor je bang bent niet uit de weg mag gaan. Niet alleen kinderen, ook heel wat grote mensen hebben een spook in hun leven. Het zit niet onder hun bed maar tussen hun oren. Misschien moeten ze op hun beurt de Gouden Gids eens openslaan.

De kinderen waren erg blij met de kamishibai. Ik denk dat ik over veertien dagen Issun Boshi zal voorlezen.

Voorlezer:

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.