VOORLEESPOST

Een appeltaart met rare ingrediënten

ma, 01/12/2014

Vandaag las ik voor alle kinderen van de kleuterklas Appeltaart van Iris Van der Heide en Petra Heezen voor, een prentenboek uit mijn persoonlijke collectie. In dit verhaal wordt Max naar de supermarkt gestuurd om de ingrediënten voor een appeltaart te halen. Max voelt zich groot en vindt het niet nodig dat mama hem een boodschappenlijstje meegeeft. Geen goed idee, want onder invloed van alles wat er op straat te beleven valt, wordt het lijstje in zijn hoofd gaandeweg aangepast. Mama zal taart moeten bakken met ballen, dolfijnen, muizen, ijs en speelgoed.
Of kan Max de appeltaart op het laatste nippertje toch nog redden?

Dit verhaal is erg voorspelbaar door de herhaling, maar de kinderen vonden het heerlijk dat ze daardoor konden anticiperen op wat komen zou. Ik gaf ze daar de kans toe en het hele taalvaardige groepje reageerde enthousiast. Eén meisje zit altijd stilletjes te genieten. Meer nog dan de extraverte kinderen is ze voor mij een barometer die aangeeft in welke mate het verhaal een goede keuze was.

Ook in het minder taalvaardige groepje viel het verhaal in de smaak. Er is veel dat genoemd en beschreven kan worden via de prenten. Het viel me op hoe goed en graag de kinderen dat deden. Af en toe moest ik een woord bijsturen, maar het voornaamste is dat ze durven spreken en dat ik merk dat ze mee zijn met het verhaal. Een paar kinderen kan ik voorlopig nog niet bereiken, waarschijnlijk omdat ze nog te weinig van onze taal verstaan. De ervaring leert me dat ze tegen het eind van het schooljaar meer en meer zullen openbloeien. Kinderen zijn sponsjes die een nieuwe taal als vanzelfsprekend opzuigen als ze op die leeftijd in een taalbad worden ondergedompeld. Weinig volwassenen doen hen dat na.

Boys will be boys. Vandaag kreeg ik een scheldnaam van een kereltje. Ik heb hem met kordate zachtheid terechtgewezen en dan gevraagd om nu maar iets liefs te zeggen (inspiratie van het moment). ‘Je bent een lieve oma’, zei hij toen. Dat was een knuffel waard. Geweldloos opvoeden, het zou mooi zijn als dat altijd zo goed zou lukken.
Voorlezer: 
Hilde Boon

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA