VOORLEESPOST

Gekakel in de moestuin

ma, 23/03/2015

Voortbouwend op Dianes “goesting gevende” voorleessessie van vorige week, heb ik gisteren uit het prentenboek Gekakel in de moestuin van Sven Nordqvist voorgelezen. Een grappig en prachtig geïllustreerd verhaal over opa Pettson en zijn trouwe kameraad en huisgenoot, de kater Findus. Ze doen alle moeite van de wereld om een mooie moestuin aan te leggen maar worden telkens geboycot door allerlei rustverstoorders, die alles weer vernielen. Zelfs de gehaktbal die Findus voor zichzelf ‘gepoot’ heeft – een kat lust immers geen groente - eten ze telkens op. Tot Pettson en Findus een list bedenken die eindelijk werkt...

Niet alleen bleek het verhaal een voltreffer bij onze twee gretige luisteraartjes Neekita en Diya, het heeft ook tot het eind toe Omars aandacht en die van zijn zusje Soumaya vastgehouden. En Omar stak telkens braaf zijn vinger op als hij iets te vragen of op te merken had. Om de stemming er in te brengen voor ik aan het verhaal begon, had ik voor een aanschouwelijke opwarmer gezorgd: hoe zaai je en kweek je bieslook op in een aarden pot? Ik had alle nodige materiaal meegebracht, ook verse stengeltjes bieslook om te proeven. Ze wilden graag het een en ander betasten en zelf doen, en dat mochten ze. Ook de uitleg over de verdere zorgen leek ze te boeien.

Rond kwart voor zes was ons boekje uit. Als afsluiter heb ik nog het een en ander verteld over de kornoelje, een struik die in onze streek veel voorkomt, o.a. bij het Zoet Water. Ik had voor de gelegenheid een tak van zo’n struik van daar meegebracht! In de lente staat deze struik in bloei, met heel fijne lichtgele bloemetjes. Later op het jaar brengt hij een soort rode besjes voort waarvan je jam kunt maken. Maar de struik heeft nog veel andere heel nuttige toepassingen. Je kan het hout gebruiken om er handvaten van werktuigen of wandelstokken mee te maken of je een aftreksel dat hoge koorts doet dalen. De blaadjes kan je op wonden leggen zodat ze niet ontsteken. De fijne takjes zijn zo sterk dat ze er vroeger de rasters van tennisraketten mee maakten. Van zoiets stonden de kinderen echt te kijken.  “Een wonder”,  zei Omar.

Tot slot nog dit: ik heb aan deze sessie heel wat voorbereid, maar ik heb er zelf ook enorm veel aan gehad.

Voorlezer:

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.