VOORLEESPOST

Inktvis, een feestelijke start van de Jeugdboekenweek

di, 17/03/2015

Zaterdag gonsde het van de activiteiten in de bib. Zelf mocht ik voorlezen in het hoekje van Alfapret. Anne had een stapeltje boeken rond het thema humor voor me uitgezocht en zelf had ik Aadje Piraatje uit mijn collectie meegenomen.

Eerst ging ik na of de kinderen het begrip humor kenden. Er werd fout gegokt, maar een wat ouder meisje kon me vertellen dat humor grappig was. De verschillende soorten van humor probeerde ik aan de hand van de prentenboeken aan te tonen.

Ik haalde enkele prentenboeken uit mijn tas en de kinderen kozen zowat unaniem voor Gekke tante Agaat, van Rebecca Cobb. Tante Agaat komt babysitten en de kinderen zien dat helemaal niet zitten. Mama en papa hebben een lijst gemaakt van wat wel en niet mag. Maar Agaat springt nogal slordig om met de geboden en verboden. Het wordt een superleuke dag en tante Agaat moet zeker nog eens langskomen. De kinderen vragen zelfs aan hun ouders om dan weer een lijstje voor haar op te stellen.

Dan las ik Zwaan wil een fiets! van Sieb Posthuma & Daniel Barbot. Ik wees de kinderen erop dat alleen al de titel van dit prentenboek vol humor zit: Zwaan is namelijk een kip die zo fier als een pauw als de eerste fietsende kip van de heuvel raast... zonder remmen.

Mijn derde prentenboek werd Jasper is onzichtbaar, van Vincent Cuvellier & Ronan Badel. Om het verhaal in te leiden, vertelde ik de kinderen dat ik wou proberen mezelf onzichtbaar te maken. Ik ging staan en knipte met de vingers. De kinderen beweerden dat ze me nog steeds konden zien. Ik probeerde het nog eens... tevergeefs. Daarna las ik het boekje over Jasper die bedacht heeft dat hij vandaag onzichtbaar is. Het is namelijk zo dat mama vandaag witlof klaarmaakt. Precies op het moment dat Jasper erachterkomt dat mama hem nog steeds ziet omdat zijn kleren niet onzichtbaar zijn, komt kleine Julie op bezoek. Die schrikt zich een hoedje als Jasper de kamer binnenstapt. ‘Gelukkig ben ik onzichtbaar’, denkt Jasper. ‘Anders kon ze mijn dinges zien’.

Na een halfuurtje pauze zat een vrij groot groepje kinderen klaar voor een verhaal. Ik las Ssst! We hebben een plan, van Chris Haughton, een prentenboek met weinig tekst dat een hele uitdaging voor me was. Thuis had ik bedacht dat ik de kinderen telkens de tweede Ssst! zou laten zeggen en dat ik wel zou zien hoe het liep. Dit prentenboek is zo origineel en wordt zo goed onthaald door de kinderen, dat ik het zeker nog vaak zal voorlezen. Ik ben blij dat ik het heb aangedurfd.

Uit mijn geliefde Aadje Piraatje, van Marjet Huiberts & Sieb Posthuma las ik achtereenvolgens Zwemles en Schildpaddensoep. Toen ik voorstelde daarna een ander boekje te nemen, vroegen de kinderen een derde verhaal uit dit prentenboek. Dus las ik ook nog Heimwee, een begrip dat ze blijkbaar nog niet kenden en dat ik eerst even moest uitleggen. In dit verhaal zit de humor in het feit dat precies de piraat met een houten been de beenslag demonstreert, dat precies de piraat met één hand Aadje helpt met het schrijven enz. Ik hoop dat ik dat goed heb kunnen duidelijk maken voor de kinderen.

Een leeuw in mijn cornflakes, van Michelle Robinson en Jim Field, een prentenboek vol nonsens, werd mijn volgende verhaal. Als je honderd punten uitknipt uit pakken cornflakes krijg je een gratis leeuw cadeau. Als de leeuwen op zijn, moet je wel tevreden zijn met een beer, een krokodil of een gorilla. Wat een pech! Of toch niet?

Tot slot leerde ik de kinderen in tien lessen Hoe je een wollige mammoet moet wassen. Dit prentenboek is van Michelle Robinson & Kate Hindley. Daarna werd ik gered door de bel, want mijn verhalen waren op. Aan contact met de kinderen was er geen gebrek. Af en toe moest ik de reacties zelfs wat afremmen, vooral in het eerste groepje. Er werd gezwommen met Aadje Piraatje, Ssst! geroepen bij We hebben een plan en ik kreeg altijd antwoord als ik een vraag stelde. Toch heb ik met andere groepjes kinderen reeds veel meer plezier beleefd aan gekke verhalen. Zelfs de zeven harde scheten van Stille Cornelis werden niet op een lachsalvo onthaald. Het zullen stille genieters zijn geweest, want ze bleven in ieder geval aandachtig luisteren.

Voorlezer:

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.