VOORLEESPOST

Joepie! De meester leest voor (alweer)

di, 09/12/2014

Ik hou van voorlezen! Het ontspant me... en ik geniet ervan wanneer kinderen genieten van een leuk, spannend of ontroerend verhaal. Ik lees vrijwel dagelijks voor in mijn 6de klas en mijn publiek is hoorbaar in zijn nopjes als ik een nieuw boek opduikel of (alweer meester) reclame maak voor een of ander interessant verhaal.

 Elke maandagochtend presenteer ik het ‘boek van de week’ dat vooraan op een van mijn boekenrekjes prijkt en er om smeekt om zo snel mogelijk van dat rek te verdwijnen. Ik lees een klein stukje voor, bekijk eventueel de achterflap en vertel wat ze mogen verwachten. Succes gegarandeerd want vaak wordt deze introductie gevolgd door een kleine ‘loterij’ om te bepalen wie als eerste het boek mee naar huis mag nemen.

Mijn menu is gevarieerd en af en toe aangepast aan een actueel thema of een gebeurtenis. Soms past het prima binnen WO-lessen (50 stoere beroepen van Natalie Righton), eenmaal per jaar is het een boek van de auteur die op bezoek komt in de bib (dit jaar De boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg) , regelmatig kies ik voor een literair pareltje (Dissus van Simon van der Geest) of een prachtig geïllustreerd exemplaar (Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst).

Maar meestal kies ik een recent boek dat mijzelf heeft ontroerd en/of verrast (want eerlijk is eerlijk: ik lees ze eerst allemaal zelf). Dit schooljaar stonden zo al Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz, De jongen die met piranha’s zwom van David Almond en Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper in de kijker.

Of ik grijp tussendoor even naar een leuke poëziebundel en lees als tussendoortje een gedicht. Bijzonder geestig én bruikbaar zijn de bundels Het rijmt van Ted Van Lieshout, Ik juich voor jou van Edward Van de Vendel en Aan de kant, ik ben je oma niet van Bette Westera.

Ook in mijn klas barst het van de boeken (gelukkig was die klas vroeger nog een uitleenpost van de bib, de lucht zindert nog na van de ‘leesboeken’). In mijn klasbib bied ik zowat alles aan, van strips, spannende en ontroerende verhalen  tot informatieve reeksen. Want ik laat ze regelmatig een keer proeven van iets anders (dat ook lekker kan zijn).

Kinderen zover krijgen dat ze genieten van het lezen, dat is waarvoor ik het doe. En dat lukt. Vaak! En soms ook niet, maar zo snel geef ik niet op! Want ik heb een gruwelijk veelzijdige menukaart en een griezelig sterk doorzettingsvermogen!

Frans Hoes, leerkracht 6de leerjaar Basisschool De Zevensprong in Ham.

Voorlezer: 
Frans Hoes

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA