VOORLEESPOST

Klein Duimpje

ma, 01/06/2015

Toen ik het verhaal van Issun-Boshi - een mannetje zo groot als een duim - voorlas in Sint-Jan, merkte ik dat heel wat kinderen Klein Duimpje niet kenden. Dus nam ik me voor dit sprookje vandaag voor te lezen.

In de bib vond ik Klein Duimpje (Het sprookje... maar dan anders) van Martine Letterie en Rick De Haas. Hun prentenboek maakt deel uit van de reeks Sprookjesreis waarin de verhalen op een originele manier worden herverteld. Zo bijvoorbeeld zijn er in Klein Duimpje verwijzingen naar Vrouw Holle en de wolf van Roodkapje.

Klein Duimpje is een klassieker uit de tijd toen de dieren nog spraken. Het werd in allerlei talen geschreven en herschreven. Wat ik erg apprecieerde in de versie van Martine Letterie was dat Klein Duimpje en zijn broers niet door hun ouders maar door de buurvrouw in het bos werden gedropt. De gedachte dat ouders zo arm kunnen zijn dat ze hun kinderen uit wanhoop in een bos achterlaten, vind ik namelijk erg confronterend voor kleuters.

De kinderen luisterden heel aandachtig naar de vrij lange tekst van dit sprookje. Als ik naar hun gezichtjes keek, zag ik dat ze intens meeleefden met de zeven broertjes. Dat geeft me zin om volgend jaar wat vaker een sprookje voor te lezen, liefst in een eigentijdse bewerking.

Voorlezer: 
Hilde Boon

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA