VOORLEESPOST

Over een leeuw, een vogeltje, twee panda’s en... heksentaart

ma, 14/12/2015

De leeuw en het vogeltje van Marianne Dubuc is een intrigerend prentenboek met gestileerde tekeningen en een paar verrassende bladzijden binnenin. Vertederend zou ik het noemen, kunstzinnig, poëtisch. Mijn Sterretjes, de kleinste kleuters van het klasje in Sint-Jan, hebben intens van het verhaal genoten.

Leeuw is aan het werk in zijn tuin als een vogeltje uit de hemel valt. Hij verzorgt de gewonde vleugel van het vogeltje, neemt het op in zijn huis en draagt er zorg voor tot de winter voorbij is. Als de trekvogels terugkeren uit warme streken weet Leeuw dat hij zijn vriendje moet laten gaan. Het wordt zomer en het wordt herfst. Leeuw ziet de vogels weer vertrekken. Hij vraagt zich af wat Vogeltje zal doen.

De leeuw en het vogeltje is een verhaal over vriendschap en trouw, afscheid en eenzaamheid, over het leven dat moet doorgaan en de seizoenen die gaan en keren. De auteur is spaarzaam met woorden, maar de tekeningen spreken des te meer. Het is een prentenboek om voor te lezen, te vertellen en te laten aanvullen door de luisteraars: een juweeltje!

Twee verlegen panda’s van Julia Jarman en Susan Varley is een herkenbaar verhaal over twee pandabuurtjes, Panda en Pandora, die vriendjes willen worden maar geen contact met elkaar durven zoeken. Als ze elkaar een tijdje niet meer gezien hebben, worden ze ongerust en lopen ze allebei naar buiten. Daar botsen ze pardoes tegen elkaar aan en voor ze het weten raken ze aan de praat.

Dit verhaal over het verlangen naar vriendschap en het overwinnen van verlegenheid las ik voor de eerste groep Zonnetjes, de jongens. Ik ging tussen ze in zitten op de bank om zo hun aandacht bij het verhaal te houden.

De tweede groep Zonnetjes kreeg Heksentaart, van Guy Daniëls en Lisa Brandenburg voorgeschoteld. Heksje Ella speelt de hoofdrol in dit verhaal. Ze is anders dan haar tweelingbroer en de andere kinderen van haar klas. Als iedereen op zoek gaat naar vieze en akelige dingen om te gebruiken voor een  kookwedstrijd, komt Ella met een heerlijk recept en smakelijke ingrediënten. Haar taart wordt bekroond en iedereen staat te popelen om een stukje te proeven.

Jezelf mogen zijn, anders dan anderen, is de hoofdgedachte in dit prentenboek. Zonder agressie geeft Ella een persoonlijke toets aan de kleding die ze draagt en de taken die haar worden opgelegd. Plezierig vind ik dat Ella niet door de anderen wordt gepest maar dat iedereen de dingen doet op zijn manier. Dat maakt ook het verhaal anders en verfrissend.

Voorlezer: 
Hilde Boon

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA