VOORLEESPOST

Succesverhaal

ma, 09/03/2015

Vandaag nam ik De grote Toverboom van Jan Mogensen mee naar de kleuterschool van Sint-Jan. Dit prentenboek gaat over een maandenlange droogte in de savanne. Als inleiding vroeg ik de kinderen wat ze over de regen dachten. Ik kreeg meteen hun ongezouten mening. Dan informeerde ik naar wat er zou gebeuren als er lange tijd geen druppel water uit de hemel zou vallen. De antwoorden waren verrassend ongenuanceerd: dan is het zomer, dan schijnt de zon, dan is het heel mooi weer. Pas toen ik dieper op het probleem inging en wou weten wat de droogte met de planten, de dieren en zelfs de mensen zou doen, zagen de kinderen in hoe levensnoodzakelijk regen is.

In De grote Toverboom sterven de dieren haast van de honger, omdat het gras verdord is en ze niets meer vinden om hun buik mee te vullen. Hun enige redding is de toverboom die in het midden van de savanne staat. Als ze de naam van de boom kunnen uitspreken, zal hij hen zoveel vruchten geven als ze maar willen. Ongelukkig kent geen dier nog de naam van de boom. De leeuw herinnert zich wel een oud verhaal dat zijn grootvader hem ooit vertelde. Op de top van de berg zou een geest wonen die de naam kent.

Achtereenvolgens worden de haas, de buffel en de leeuw naar de berggeest gestuurd, de ene om zijn snelheid, de andere om zijn kracht, de derde om zijn macht. De schildpad stelt ook zijn kandidatuur, maar hij wordt uitgejouwd, belachelijk gemaakt en bedreigd.

De haas vertrekt in een razende vaart, vraagt de naam van de boom en rent vliegensvlug naar beneden. Vol van zichzelf en met grote snelheid botst hij tegen een grote termietenhoop aan, waardoor hij nog maar één stukje kent van de moeilijke naam van de toverboom. De buffel en de leeuw overkomt precies hetzelfde. De schildpad blijft bereid het te proberen en ten einde raad laten de dieren hem gaan...

Dit verhaal, dat ik met veel intonatie en gebaren voorlas, boeide de kinderen van de tweede kleuterklas. Ik denk dat ik ook voor de komende voorleesmomenten op zoek zal gaan naar avontuurlijke prentenboeken. Misschien kan ik volgende keer Bang mannetje lezen met de Kamishibai.

Voorlezer:

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.