VOORLEESPOST

Wereldfeest in Sint-Maartensdal

di, 13/01/2015

Donderdag heb ik in het buurtcentrum Sint-Maartensdal voorgelezen uit een mooi en leerrijk kinderboek dat ik onlangs nog kocht met mijn cadeaubon van de bib.

‘Zo vieren wij feest’, van Mack, dit jaar uitgegeven bij Clavis in de reeks ‘Wondere Wereld’ gaat over geboortes, verjaardagen, feestdagen en “Ik vind je lief-dagen” en hoe die gevierd worden op verschillende plekken in de wereld. Een prima gelegenheid voor interactie rond het thema ‘diversiteit’ met een boek dat laat zien dat andere gebruiken en tradities net even waardevol zijn als wat we hier kennen. Het laat ook toe om een aantal plaatsen in de wereld te situeren. Het zou leuk zijn als er een wereldkaart op onze voorleesplek was!

Er waren acht gretige luisteraartjes: Hena, Lina, Asiya, Omar, Melissa, Ndiya, Nikita en Faisa en we zijn er stipt om 17u aan begonnen. Het lokaaltje beneden is lekker knus, heel geschikt voor zo’n groepje. Er was heel wat commentaar bij sommige tradities, zoals de gewoonte van moeders op de Filippijnen om hun pasgeboren baby meteen in de rivier de wassen. Dat vonden sommigen heel vies, terwijl het meisje uit Sri Lanka (Lina?) dat niet zo vreemd vond. Iedereen was dol op de pinjata. Het is een traditie bij verjaardagen in Zuid-Amerika om een mooi versierde bol van papier-maché volgepropt met confetti en snoep aan het plafond of in een boom te hangen. De geblinddoekte(!) jarige moet de pinjata dan met een stok kapotslaan zodat het snoepjes regent!

Na zo’n 25 minuten werden vooral Melissa en Omar maar ook enkele anderen nogal ongedurig en begonnen ze elkaar meer in de rede te vallen. Voor hen had het lang genoeg geduurd en ik liet ze naar buiten gaan. Lina, Hena en Asiya zijn nog een kwartiertje langer geïnteresseerd blijven luisteren en reageren en ook Fatima heeft het tweede deel meegemaakt (zij was er niet bij van in het begin). Het boekje leent zich perfect voor zulke opsplitsing, want het behandelt een aantal verschillende gebeurtenissen.

Alleszins een sessie waar ik een goed gevoel aan overhoud!

Voorlezer:

Reactie toevoegen

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.