Fake News

Wat is nog waar in de online wereld? En hoe zoek ik mijn weg in het overaanbod van informatie dat via alle mogelijke kanalen op me af komt?
In deze workshop voor professionals en vrijwilligers gaan we op zoek naar de waarheid. Met vragen als wat is 'fake news', waarover gaat deep fake, wat is een filterbubbel, welke vormen van desinformatie bestaan er? We bieden tools, tips en bronnen aan om 'echt' nieuws te herkennen en te onderscheiden van nepnieuws. We gebruiken daarbij een nieuw begrippenkader gebaseerd op de EAVI van de Europese Unie. We zoomen in op concrete voorbeelden en tonen waar je op moet letten bij fake news: Wat is de bron, Kan ik dit verifiëren? Welk medium? Welke journalist.  We tonen je de weg naar betrouwbare bronnen, leren je goede vragen stellen en bespreken de valkuilen en hindernissen die jij tegenkomt bij jouw doelgroep. Op een interactieve wijze gaan we samen op zoek naar goede methodieken om mensen te sensibiliseren en handvaten aan te bieden om kritischer om te gaan met de overvloed aan informatie die op ons afkomt.

In overleg zoemen we in op specifieke deelaspecten en zoeken we naar toepassingen voor jouw specifieke doelgroep of bieden we een workshop aan voor jouw team van professionals en/of vrijwilligers. We kunnen zowel meer informerende inspiratie sessie geven als ook meer hands-on interactieve sessie. We bieden deze sessie zowel online als offline aan.

Vanaf februari bieden wij ook Train the Trainer oplossingen aan voor organisaties die een e-inclusief aanbod willen ontwikkelen of hun aanbod willen fine-tunen. Neem in afwachting gerust contact op met ons.

Praktische info:
Duur:  2,5 uur  per workshop of webinar / inkorten is bespreekbaar
Deelnemers: interactieve sessie: max. 25 deelnemers/ Inspiratiesessie kan voor een groter publiek
Nodig: Een rustige ruimte (opstelling in halve cirkel waartussen de vormingswerker kan rondlopen), beamer, deelnemers nemen eigen smartphone of tablet mee als ze die hebben, WiFi en de mogelijkheid om te projecteren 
Prijs workshop:  Offline: €420 en € 0,37/km (verplaatsingskosten)/ Online: €320
Korting: van 10 % vanaf een reeks van 6 geboekte sessies (een aanbod van meerdere e-inclusieve sessies is bespreekbaar)

Meer info? Stuur een mail naar vorming [at] linc-vzw.be

Bestelformulier Workshops