Alleen nog e-boeken in meer dan 100 bibs!

   29/03/2021

De digitale evolutie gaat razendsnel. Stadsdiensten, treinloketten en vergaderingen: je vindt ze allemaal online. Bibs konden dus niet achterblijven. Daarom vind je vanaf nu enkel nog e-readers en e-boeken in meer dan 100 bibliotheken.

Zo willen ze niet alleen op de digitale trein springen, maar ook een inspanning doen voor het klimaat. De papierindustrie heeft namelijk een enorme CO2-uitstoot, goed voor 7 procent van de totale jaarlijkse uitstoot op wereldniveau. Dat is bijna drie keer meer dan die van de luchtvaart. 

Klimatoloog Dirk Docken verwoordt het als volgt: “Met de snelheid waarmee we nu bossen slopen voor papier, kan onze planeet binnen 50 jaar de boeken toedoen. Daarom willen wij haar voor zijn. Verschillende Amerikaanse bibs maakten eerder dezelfde omslag en boekten zeer waardevolle resultaten”.

Papier maken kost ook nog eens een heleboel energie en water. Eén A4-tje kan tot 13 liter water nodig hebben. Zo kost een boek al snel 250 liter. Dat kan zo niet langer, vinden een heleboel bibliotheken. Binnenkort blader je dus niet langer in de bibcollectie, maar scroll je erdoor.

Benieuwd of jouw bib meedoet? Klik hier voor een volledige lijst!