Voorlezen en ouderen

Voorlezen is niet alleen geschikt voor kinderen. Ook volwassenen en ouderen worden graag voorgelezen. Voor deze laatste groep geldt dat zij soms door een visuele beperking, of bijvoorbeeld reuma, niet (makkelijk) zelf meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.Voorlezen geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.

workshops

Wijs maar niet uitgelezen: Voorlezen aan ouderen

Je bent nooit te oud om voorgelezen te worden, maar hoe verleid je senioren met boeken? Wil je voorlezen aan ouderen in een rusthuis, een dagcentrum of op een andere voorleesplek, dan is deze workshop beslist iets voor jou.

Wijs maar niet uitgelezen PLUS

Voorlezen aan mensen met dementie vergt een specifieke aanpak. In deze vorming kijken we naar de verschillende mogelijkheden om ook met hen op een verbindende manier met verhalen en  teksten aan de slag te gaan.

boekentips

Boekentips

Het Voorleesteam van LINC maakte een selectie van zowel fictie als non-fictie, poëzie, streek- en volksverhalen, sprookjes, kijkboeken en korte verhalen die interessant kunnen zijn voor ouderen. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips.

Voorleespakketten

De mooiste verhalen komen vaak van onze senioren. LINC zet in op die interactie en biedt voorleespakketjes aan om samen met senioren aan de slag te gaan rond lezen en voorlezen. Met onze pakketjes kan je je telkens verdiepen in een ander thema of maak je kennis met een andere auteur. Fijn voor thuis of voor in woonzorgcentra!

Moeder

Moeder zijn is een fulltime bezigheid: naast het moeder zijn ben je tegelijkertijd ook raadgever, coach, taxichauffeur, kok, enzovoort. Naar aanleiding van Moederdag op 13 mei 2018 maakten we een voorleespakket dat volledig in teken staat van moeders! Net op die ene speciale dag worden moeders eens extra in de bloemetjes gezet. Van nostalgische verhalen tot rake wijsheden en lekkere receptjes.

Tuinieren

Dit voorleespakket gaat over tuinieren: snoeien, maaien, zaaien, bemesten, bewateren...noem maar op! Niets leuker om in de lente de groene vingers boven te halen en de tuin in te duiken.

Vader

'Ik heb dezelfde ogen En ik krijg jouw trekken om mijn mond Vroeger was ik driftig Vroeger was jij driftig Maar we hebben onze rust gevonden En we zitten naast elkaar En we zeggen niet zoveel Voor alles wat jij doet Heb ik hetzelfde ritueel Papa Ik lijk steeds meer op jou.' Papa – Stef Bos

Spelen en speelgoed

Spelletjes en speelgoed zijn een groot deel van ieders kindertijd. Praten over hoe je je als kind vermaakte brengt vaak fijne herinneringen naar boven. Met dit thema willen we even teruggaan naar die onbezonnen jeugdjaren van toen we samen speelden met broers en zusjes, met de kinderen uit de buurt en op school.

Zee

Om alle zintuigen van de luisteraar(s) aan te spreken, kan je de foto’s uit de bijlage van het pakket afdrukken (op groot formaat) om te laten zien. En indien mogelijk kan je ook nog zorgen voor enkele dingen om aan te raken (zoals zand, schelpen, een gedroogde zeester, een teil met water -> pootjebaden,...), dingen om te proeven (zoals chocolade zeevruchten, boule de Berlin, babbelutten, grijze garnalen, ...) en dingen om aan te ruiken (ongepelde grijze garnalen, ...).