Nieuw: Digitaal lezen voor beginners

   16/05/2024

Wie een boek wil kopen, heeft doorgaans ook de keuze om het als e-boek aan te schaffen. Voor sommigen is digitaal lezen of e-lezen dan ook een vanzelfsprekendheid, al geldt dat lang niet voor iedereen.

"Onze nieuwe workshop richt zich daarom op mensen die nog niet bekend zijn met het gebruik van e-readers of tablets, maar graag willen leren hoe zij die apparaten optimaal kunnen benutten om e-boeken te lezen", vertelt Annelies Magits, educatief medewerker bij LINC vzw.

Waarom digitaal lezen?

Digitaal lezen biedt een modernere en toegankelijke manier om boeken te lezen zonder de nood aan een fysiek exemplaar. "Zo kan je op vakantie gemakkelijk vijf boeken lezen, zonder dat je er effectief vijf moet meesleuren. Daarnaast is een e-boek goedkoper dan een papieren boek en kan je de leesbaarheid van een boek aanpassen naar jouw voorkeuren", duidt Annelies.

Online bibliotheek

Tijdens de workshop maken deelnemers kennis met het begrip e-lezen. "De meeste deelnemers hebben een e-reader of tablet aangeschaft, maar weten niet hoe ze verder moeten", weet Annelies. "We exploreren daarom de verschillende vormen en tools om digitaal te lezen. Zo maken we kennis met de app 'cloudLibrary', een online bibliotheek waarop je boeken kan uitlenen. Deelnemers gaan actief aan de slag om aan het einde van de workshop vlot digitaal te lezen."

Maar wat met diegenen die verknocht zijn aan de geur, of het zachte ritselen van papier? "Een e-boek zal het papieren boek nooit vervangen, maar is een medium op zich. Soms zijn er ook meer mogelijkheden, bijvoorbeeld met Augmented Reality. Zo zijn er in digitale kinderboeken meer dan ooit opties om interactief te werk te gaan. Daar hebben we trouwens ook een workshop rond", besluit Annelies.

Workshop boeken?

Ken je mensen die nieuw zijn in het e-lezen en heb je interesse om deze workshop te boeken? Surf dan naar deze pagina voor alle praktische informatie. Heb je vragen over deze vorming, mail dan naar info [at] linc-vzw.be of bel naar 0493 40 09 07 (ma-vr, 9.00-17.00).

Meer over digitaal lezen anno 2024 vind je in dit artikel van Iedereen Leest.