Boekenkast en bever.

Week van de Vrijwilliger 2016: Een interview...

   01/03/2016

 

LEUVEN/ANTWERPEN/GENT - LINC vzw en de Pluizer-vrijwilligers, het zijn twee concepten die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Al van in een ver verleden toen we nog PLOB heetten en de dieren nog spraken, helemaal tot in het digitale tijdperk: onze vrijwilligers leveren een niet te missen bijdrage aan onze werking. Hun recensies, die vroeger verschenen in het tijdschrift Klapper (en nog eerder Bib-Krant), zijn de centrale spil van Pluizer.be, onze site over kinder- en jeugdboeken. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger, stelden we ze enkele vraagjes…

 

Veel van onze vrijwilligers hadden sowieso al een of andere link met jeugdboeken. Het zijn medewerkers in bibliotheken, leerkrachten, leesbevorderaars, uitbaters van zelfstandige boekenwinkels, ouders, grootouders,... Ze kwamen bij ons terecht via vrienden of collega’s die hen uitnodigden een keertje mee te komen. De meest ervaren rotten in het vak in ons team zijn er al bij sinds de jaren ‘80, ons nieuwste lid, Karen, sloot zich bij de leesgroep aan in november. Eén keer per maand komen al die vrijwilligers samen in onze leesgroepen. Op die maandelijkse samenkomsten is het altijd gezellig. Er worden boeken verdeeld om ze de maand nadien samen te kunnen bespreken. Recensies worden afgetoetst en aangescherpt. De honger naar een boek wordt vakkundig gestild.

“Het is zowat dertig jaar geleden dat ik op vraag van een vriend bij de Pluizer-leesgroep ben gekomen,” vertelt Miet. Ook Veerle is er al bij van in 1987 of 1988. “Ik was nog niet lang afgestudeerd als germanist. Pluizer was voor mij de gelegenheid om voeling te blijven houden met wat op de markt kwam én om af en toe ook nog eens naar Leuven te komen.” “Wanneer ik begonnen ben, dat weet ik niet meer precies,” vult Hedwige aan. “Ik geloof dat dat dateert van de jaren 1990. Ik deed het doordat ik als onderwijzeres erg actief met boeken werkte in mijn school en omdat ik ook deelnam aan projecten die rond leesbevordering werden opgezet in die tijd. Zo kwam ik in contact met Pluizer.”

Onze vrijwilligers en boeken, het is een speciale band. Ieder met een eigen smaak en een eigen voorkeur. Zo houdt Lieve bijvoorbeeld van alles wat er qua vormgeving uit springt. “Speciallekes worden nog al eens in mijn richting geschoven,” beaamt ze. Ilse laat zich vooral graag onderdompelen in nieuwe werelden. Mysterie, diepgang en emoties zijn enkele trefwoorden die ze zelf aanhaalt. Gert houdt dan weer absoluut niet van sciencefiction, fantasy of horror. Waargebeurde verhalen en klassiekers als Nijntje en Dikkie Dik vindt ze dan weer net wél helemaal je van het.

We vroegen ons ook af wat onze vrijwilligers drijft om iedere maand weer het beste van zichzelf te geven. Tanja houdt van het ontdekken van nieuwe schrijvers en genres. “Het lezen van boeken die je misschien niet spontaan zou kopen of kiezen in de bib vind ik een meerwaarde.” Annie is het daar volledig mee eens. Ook zij ziet het recenseren als een unieke kans om in contact te komen met een breed boekenaanbod. Op haar beurt tracht ze kinderen én volwassenen enthousiast te maken voor lezen en voorlezen. Elke vindt dan weer vooral haar drive in het delen van ieders mening. “Als mijn mening anderen kan aanzetten om een bepaald boek te kiezen, is dat toch super!” geeft ze aan. “Het is boeiend om te horen wat anderen van een boek vonden of om verschillende meningen over eenzelfde boek te horen,” vult Katrien aan. Ook gezelligheid en vriendschap zijn vaak gehoorde argumenten. Zo weet Veroniek nog dat de elektriciteit het op een avond liet afweten. “We waren genoodzaakt om onze gezellige boekenbabbel in de halve duisternis te houden, rond bijeengesprokkelde theelichtjes. Dat gaf een aparte en bijna mysterieuze sfeer. Het had wel iets weg van een pagina uit een spannend jeugdboek.”

 

Het is een gezellige boel rond onze tafel. De thee en koekjes gaan er vlot in. Er wordt gelachen en we halen herinneringen op. We voelen ons ontzettend dankbaar. Deze mensen zetten zich belangeloos voor ons in. Langs deze weg willen we ze dan ook hartelijk bedanken voor de vele jaren, de talloze leesgroepen, de ontelbare recensies. Bedankt allemaal! Jullie maken van Pluizer écht Pluizer.